ASBEST VERWIJDERen Zande

Asbest verwijderen te Zande door erkend asbestverwijderaar

 

Asbest verwijderen te Zande is een belangrijk thema geworden bij verbouwingswerken en sanering. Het zijn enkel de aannemers met een erkenningsnummer die asbest mogen verwijderen en vervoeren naar een asbestverwerkingscentrum. Professionele asbestverwijdering vereist aparte opleiding, de geschikte materialen en bovenal: een voorzichtige attitude. Asbest of asbestcement zit in golfplaten, dit zijn de zogenaamde eternitplaten, onderdakplaten of menuiserite, gevelpanelen , in vensterbanken, kunstleien, sommige afvoerbuizen, schoorsteenbuizen. Asbest is bijzonder kankerverwekkend en al sinds vorige eeuw verboden maar bij afbraak of verbouwingswerken komt nog altijd veel asbest aan het licht. Daarom is asbest verwerken in Zande een delicate taak waarbij moet vermeden worden dat asbeststoffen vrijkomen. Alleen een ervaren asbestverwerker is in staat alle asbest te herkennen en in de weinige gevallen van twijfel wordt een staal naar het labo gestuurd.

asbest

Asbest verwijderen te Zande in zijn verschillende stappen

Asbestverwijdering
  • Asbestinventarisatie: opsporen en de balans opmaken van alle in het pand aanwezige asbesthoudende materialen in het dak, de dakbedekking zoals golfplaten van eternit, het onderdak, de goten, de pleister, de bekledingen om en rond oude leidingen, kozijnen van ramen, ondervloeren enz.
  • Afbraak van asbesthoudende elementen met meldingsplicht: dient te gebeuren door een vergund asbestbedrijf. Verwijderen van asbest in Zande  dient volgens welbepaalde voorschriften te gebeuren met het oog op uitsluiting van alle gezondheidsrisico’s . Bij asbestverwijderen is het vooral kwestie van geen gevaarlijke stoffen te laten vrijkomen.
  • Asbesttransport: moet gebeuren in speciale Big-Bags die in een container gedeponeerd worden en enkel mits een speciale vergunning mogen vervoerd worden naar een asbest containerpark
  • Asbestverwerking: gebeurt bij erkend verwerker en dankzij intensieve behandeling met zoutzuur.

Hoe herken je asbest?

  • Datum plaatsing: asbesthoudende producten zijn in België verboden sedert de jaren ’90 maar dit betekent nog niet dat ze daarna nergens meer zijn gebruikt tot begin 2000. Facturen en technische fiches van toen kunnen slechts in weinig gevallen bevestiging geven.
  • Op het zicht: asbestvezels zijn zodanig klein dat enkel een geoefend oog ze kan onderscheiden. Dit kan aan de hand van de textuur (honinggraad of wafelijzer) en bij sterk beschadigde materialen komen bundels van asbestvezel soms bloot te liggen. Nieuwere producten dragen meestal een stempel (NT) om aan te duiden dat ze asbestvrij zijn.
  • Op basis van kleur: lastig criterium want asbest kan verschillende kleuren hebben zoals wit, lichtgrijs, bruin of blauw. Sommige asbesthoudende producten zijn geschilderd geworden hetgeen correcte beoordeling verder bemoeilijkt
  • De zogenaamde vlamtest: ga met vuur over de vermeende vezelbundel en bekijk het resultaat. Blijven de vezels intact dan gaat het wellicht om asbest.
  • Asbestlabo enkel een staalname geeft volledig uitsluitsel.